Diagnosztika

A betegellátás során rutinszerűen végzek kiegészítő vizsgálatokat, mint például a szem ultrahang vizsgálata vagy az ideghártya OCT vizsgálata. Az alap készülékek mellett az alábbi eszközök a diagnózis felállításán kívül a kezelés során is hasznosnak bizonyulnak.

Wavefront aberrometer, corneal topographer, pupillometer (Nidek OPD scan)

A szaruhártya finom egyenetlenségeinek és dioptria különbségeinek feltérképezésére, a szem képalkotásának szimulálására (point spread function), valamint a pupillák különböző fényviszonyoknál történő mérésére alkalmas az OPD scan. Keratoconus korai diagnózisára, megfelelő műlencse kiválasztására alkalmas eszköz.

Automata látótér vizsgálat (Octopus perimeter, Optopol perimeter)

Az automata perimeter a korszerű vizsgálatok egyik elengedhetetlen eszköze, mely során a látótér kezdeti és részleges kiesései is felfedezhetőek.

A látótér elváltozásai glaukómában és makula degenerációban statikus perimetriával, neurológiai kórképekben kinetikus perimetriával térképezhetőek fel könnyen.

Műlencse beültetést támogató rendszer (Alcon Verion Image Guided System)

A beültetett műlencse helyzetének pontossága tovább növelhető a Verion rendszer segítségével. Egyes műtéti lépések pontosabbá és biztonságosabbá válnak a Verion rendszer használata mellett.

Optikai Koherencia Tomográfia (SD-OCT: Heidelberg Engineering Spectralis, SS-OCT: Topcon DRI OCT Triton)

Az OCT készüléket az ideghártya mikrométer részletességű vizsgálatára használjuk. A szemfenéki betegségek diagnosztikája mellett a kezelési terv elkészítésében és a kezelés hatékonyságának megállapítására elengedhetetlen eszköz.

Az SS-OCT a retina mögötti érhártya vizsgálatát teszi lehetővé egyedülálló módon. Ezenkívül a szem elülső részének azon részleteit is megjeleníti, amelyek a hagyományos réslámpás vizsgálat során nem láthatóak.

Optikai műlencse tervező (Haag-Streit Lenstar 900, Topcon Alladin)

A beültetendő műlencse dioptriájának legpontosabb meghatározására az optikai elven működő készülékek alkalmasak, mint például a csúcsmodel Lenstar 900-as készülék.

A beültetendő prémium műlencsék egyénre szabhatóak a hullámfront analizátorral egybekötött optikai elven működő Aladdin készülékkel. Prémium műlencse beültetésnél, látásjavító lézeres műtéten átesett betegeknél kiemelten fontos az Aladdin vizsgálat.

Tonometer (Topcon CT-1P, iCare)

A glaukóma egyik gyakori jellemzőjének, az emelkedett szemnyomásnak a gyors szűrését teszi lehetővé az érzéstelenítés nélkül használható non-kontakt tonométer.

Az iCare tonométer a non-kontakt készülékek komfortját ötvözi a hagyományos Goldman típusúak pontosságával, így érzéstelenítés nélkül és higiénikusan történhet a szemnyomás mérés.

Ultrahang (Quantel Medical ABSolu, Ellex Eyecubed)

Szaruhártya borússág, előrehaladott szürkehályog vagy üvegtesti vérzés esetén elengedhetetlen az ultrahang vizsgálat, Hasonlóan nélkülözhetetlen a daganatok (pl. melanoma malignum) diagnosztikájában is.

Az Ellex EyeCubed ultrahang készülék UBM, A-scan és B-scan felvételek készítésére is alkalmas. A modern EyeCubed készülék felbontása nagyfokú előrelépést hozott az ultrahangos diagnosztikában.

Auto kerato-refractor

A szem görbületének és dioptriájának meghatározása automata kerato-refraktometriával történik, mely a szemüveg és kontaklencse felírás kezdeti lépése.

Binocular autorefractor (Plusoptix)

Gyerekek fénytörési hibáinak gyors és kényelmes meghatározását teszi lehetővé a Plusoptix.

CFF

argusoptik

A kritikus fúziós frekvencia (CFF) vizsgálat a látóideget érintő betegségek korai diagnózisában fontos.

Exophtalmometer

A szemgödör daganat, pajzsmirigy betegség vagy trauma okozta elváltozásai következtében a szemgolyó helyzete megváltozhat, ennek mérésére használjuk az exopthalmometert.

Ultrahangos műlencse tervező és pachymeter (Alcon OcuScan)

Előrehaladott szürkehályog esetén ultrahangos elven működő műlencse tervezést végzünk. Pachymetria alatt a szaruhártya vastagságának mérését értjük.

Szürkehályogműtét