Szemfenéki lézerkezelés

A cukorbetegség és a vénás keringési zavar szemészeti szövődményeinek egyik fő kezelési pillére a szemfenéki lézerkezelés. A Navilas lézer rendszer a szemfenéki lézerek egyik legkorszerűbb képviselője, mely mikropulzus módban a makula ödéma kezelése mellett alkalmas a CSCR szemfenéki betegség szubretinális folyadékgyülemének kezelésére is.

A diabéteszes retinopáthia vagy vénás keringési zavar okozta cisztoid makula ödéma (CMO) mikropulzus lézerkezelése önmagában vagy az injekciós kezelés kiegészítéseként, az injekciók számának csökkentésére alkalmas megoldás.

Milyen betegségekben javasolt a szemfenéki kezelés?

A Navilas lézert leggyakrabban a következő esetekben alkalmazzuk:

diabéteszes cisztoid makula ödéma (CMO)*
centrális szerózus chorioretinopáthia (CSCR)*
vénás ágelzáródás okozta makula ödéma (BRVO)*
diabéteszes retinopáthia vagy vénás érelzáródás miatti érújdonképződés megállítására (PRP kezelés)
diabéteszes maculopáthiában a szivárgó makulatáji mikroaneurizmák célzott kezelésére (fokális lézerkezelés)
perifériás ideghártya szakadás kezelése retinaleválás megelőzése érdekében

*mikropulzus módban

szemfenéki lézerkezelés

A Navilas lézerkészülék kétfajta üzemmódja

Subthreshold mód

A szemfenéki kezelések modern, szövetkímélő módja a mikropulzus lézerkezelés, mely szöveti károsodás nélkül éri el a kívánt hatást, emiatt subthreshold vagy lágy lézerkezelésnek is nevezzük.

Szemfenéki alkalmazásuk során a hagyományos lézerek hegképződéssel járnak, melyek idővel tovább növekednek az alkalmazott góc méretének másfélszereséig.

Ezzel ellentétben az új generációjú mikropulzus lézer a hatásos tartományban nem okoz hő általi szöveti károsodást, nem vezet ideghártya hegesedéshez és ezáltal a kezelés a teljes beteg területen megtörténhet roncsolásmentesen.

Az említett előnyök kiemelten fontosak amikor a kezelés a szemfenék éleslátásért felelős területén történik, mint például makula ödéma vagy szubretinális folyadékgyülem kezelésekor.

Suprathreshold mód

A készülék a mikropulzus mód mellett alkalmas hagyományos lézerkezelésnek megfelelő suprathreshold módban történő kezelésre is, melynek előnyei a következők:

az alacsonyabb kezelési paraméterek (egy ötöde!) miatt a beteg fájdalomérzete kisebb panretinalis photocoagulatio (PRP) vagy a retina perifériás szakadásának kezelésekor
• a szemmozgást követő rendszernek köszönhetően kevés góccal, célzottan és biztonságosan kezelhetőek a folyadékszivárgást okozó maculatáji mikroaneurizmák.

Miben más a Navilas lézer a többi készüléktől?

Pontosság és megbízhatóság: a szemmozgást követő rendszerének köszönhetően a lézersugár mindig ott hat ahova irányítottuk; a kezelés azonnal megszakad amennyiben nem látható a kezelési terv (pl. pislogás alatt vagy ha elnéz a beteg).

Gyorsaság: az előre elkészíthető kezelési tervnek köszönhetően a konkrét kezelés során a lézergócok gyakorlatilag folyamatosan helyezhetőek el, a hagyományossal ellentétben itt nem kell rendszeresen megállni és újraértékelni a kezelést, ezáltal lényegesen lerövidül a kezelési idő.

Kényelem: a non-kontakt mód, a kezelési terv adta gyorsaság, az alacsonyabb kezelési paramétereknek köszönhető kisebb fájdalom, valamint az infravörös fény használata melletti alacsonyabb fényérzékenység együttesen lényegesen komfortosabbá teszi a beavatkozást a beteg számára.

Digitális dokumentáció és külső eszköz integráció: a készülék automatikusan menti a kezelés minden részletét, így a szemfenék kezelés előtti és utáni képe, a kezelési terv és az alkalmazott beállítási paraméterek mind szerepelnek a riporton. A külső eszközökön készült felvételek (OCT, FLAG) importálásának köszönhetően mégjobban egyénre szabható és tovább növelhető a kezelés pontossága.

NAVILAS és PDT kezelés összehasonlítása CSCR betegségben

Nevezéktan (magyar, magyaros, latin és angol)
– centrális szerózus chorioretinopátia (centrális szerózus chorioretinopáthia, CSC, CSCR), retinopathia centralis serosa (RCS), chorioretinopathia centralis serosa, central serous chorioretinopathy
– fotodinámiás kézelés, photodinamias terápia, photodynamic therapy
– mikropulzus lézerkezelés, micropulse laser treatment
– diabéteszes retinopátia, diabeteses retinopathia, retinopathia diabetica, diabetic retinopathy
– mikroaneurizma, microaneurisma, microaneurism
– cisztoid makula ödéma, cystoid macula oedema, cystoid macular edema
– szubretinális folyadék, subretinal fluid

Szürkehályogműtét