Szürkehályog kezelése

Szürkehályog műtét előtti teendők

A szürkehályog műtét előtt teljeskörű szemészeti vizsgálat szükséges, mely pupillatágítást és műlencse tervezést minden esetben tartalmaz, emiatt néhány órán keresztül homályosabb a látás és ilyenkor nem javasolt a személygépkocsi vezetés. Egyéb szembetegség gyanuja vagy megléte esetén további vizsgálatokra is szükség lehet.

A szürkehályog műtét előtt szükséges friss labor és EKG vizsgálatot végezni, valamint műthetőségi véleményt hozni. Utóbbit háziorvosa, belgyógyász vagy aneszteziológus kezelőorvosa állítja ki, miután a leleteket átnézve, betegségei és gyógyszerei ismeretében nyilatkozik arról, hogy a szürkehályog műtét helyi érzéstelenítésben (ritka esetben altatásban) történő elvégzésének nincs belgyógyászati ellenjavallata. Rendszeres szedett gyógyszereiről írjon listát és hozza magával.

A szürkehályog műtét napján, a műtét előtt ugyanúgy egyen, igyon és gyógyszereit szedje be mint máskor, kivéve ha a beavatkozás altatásban történik. A szemhéjon és a szemkörüli területen ne használjon szemfestéket vagy alapozót.

szürkehályog műtét

A szürkehályog műtét

A kialakult szürkehályog egyedüli ismert hatásos kezelése a szürkehályog műtét, mely a szemlencse közel teljes eltávolítását jelenti, helyére pedig egy műlencsét ültetünk be.

A szürkehályog műtét technikája folyamatosan fejlődik, de a legfontosabb lépése több évtizede változatlan: a szaruhártyán ejtett kis (1-3 mm) sebeken keresztül a szemlencse tokjának egy részét megtartva a szemlencsét egy vékony ultrahangos eszközzel apró darabokra törjük, majd azt kiszívjuk.

A szürkehályog eltávolítása után egy műlencsét ültetünk be a szembe, melynek dioptriáját a műlencse tervezés folyamata során úgy határozzuk meg, hogy távolra (vagy a beteg kérésére közelre) ne kelljen szemüveget hordani. A tervezés során a vizsgálatot végző tapasztalata és a modern műlencse tervező készülékek használata egyaránt fontos, mivel az elfogadható hibahatárt csak így lehet nulla közelébe csökkenteni.

A műlencsék alap esetben csak a sima, szférikus dioptriát képesek javítani, a cylinderes dioptriát nem, ezt külön technikával és cylinderes, tórikus műlencsével lehet javítani.

A műlencsék másik fajtája a multifokális műlencsék, melyek távolra, köztestávra és közelre is képesek éles látást biztosítani. A multifokális lencsék sok esetben nagyon jó megoldást nyújtanak a szemüvegtől való függetlenedésre, de léteznek ellenjavallatai és hátrányai is, így körültekintően és előrelátóan kell dönteni az alkalmazásukról.

Szürkehályog műtét utáni teendők

A szürkehályog műtét után egy vagy több szemcseppet kell használnia általában 2 hétig, de esetenként akár 4-6 hétig (például cukorbetegség társulásakor). Az első héten általában naponta többször, utána ritkábban kell csepegtetnie kezelőorvosa tájékoztatása szerint.

A szürkehályog műtét után néhány napig:
ne dörzsölje, ne nyomkodja, ne törölgesse szemeit,
ne kerüljön víz vagy szennyeződés a szemrésbe,
ne erőlködjön, ne végezzen erőfeszítéssel járó fizikai munkát vagy sportot.

Első héten látása lehet, hogy még nem lesz tökéletes, a szeme kissé pirosabb lehet, szúró érzés gyakran előfordul, ahogyan könnyezés és fényérzékenység sem ritka. Azonban ha a műtét utáni első naphoz képest romlik a látása, vörösebb a szeme és állandósul a fájdalom vagy egyéb panasz esetén haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát vagy a szemészeti ügyeletet.

Szürkehályog műtét utáni kontroll

Szürkehályog műtét után általában 1 nappal, 1 héttel és további 1 hónappal szükséges kontrollvizsgálatra jelentkezni. Általában a műtét utáni első héten már jó a látás és a szemészeti korlátozások is megszünnek, a teljes gyógyulás legtöbbször 6 hétig tart.