Szürkehályog kezelése

Szürkehályog műtét előtti teendők

A szürkehályog műtét előtt teljeskörű szemészeti vizsgálat szükséges, mely pupillatágítást és műlencse tervezést minden esetben tartalmaz, emiatt néhány órán keresztül homályosabb a látás és ilyenkor nem javasolt a személygépkocsi vezetés. Egyéb szembetegség gyanuja vagy megléte esetén további vizsgálatokra is szükség lehet.

A szürkehályog műtét előtt szükséges:
labor és EKG vizsgálat (1 hónapnál nem régebbi)
belgyógyászati állapotfelmérés és vélemény (háziorvostól, kezelőorvostól).
A véleménynek tartalmaznia kell, hogy a szürkehályog műtétnek helyi érzéstelenítésben történő elvégzésének belgyógyászati ellenjavallata nincs.

A szürkehályog műtét napján, a műtét előtt ugyanúgy egyen, igyon és gyógyszereit szedje be mint máskor, kivéve ha a beavatkozás altatásban történik. A szemhéjon és a szemkörüli területen ne használjon szemfestéket vagy alapozót.

Rendszeresen szedett gyógyszereiről írjon listát és a legfontosabbakat hozza el magával.

szürkehályog műtét

A szürkehályog műtét

A kialakult szürkehályog egyedüli ismert hatásos kezelése a szürkehályog műtét, mely a szemlencse közel teljes eltávolítását jelenti, helyére pedig egy műlencsét ültetünk be.

A szürkehályog műtét technikája folyamatosan fejlődik, de a legfontosabb lépése több évtizede változatlan: a szaruhártyán ejtett kis sebeken keresztül a szemlencse tokján nyílást készítünk, melyen keresztül a szemlencsét apró darabokra törjük és egy vékony ultrahangos eszközzel tovább porlasztva kiszívjuk. A szürkehályog eltávolítást követően egy műlencsét ültetünk be a szembe. Ennek dioptriáját a műtét előtt, a műlencse tervezés során állapítjuk meg. A megfelelő dioptriájú lencse megtalálása érdekében a modern műlencse tervező készülékek használata elengedhetetlen. A régebbi, ultrahangos lencsetervezések jelenleg csakis az alap lencsék beültetése esetében elfogadható.

A szemlencse tokján a nyílást hagyományosan kézzel készítjük, de elérhető a modernebb femto lézeres műtét is, mely során a tokon atraumatikusan, lézerrel ejtjük a sebet. Ugyanezzel a lézerrel a szemlencsének az elődarabolását is elvégezzük, ezáltal a szürkehályog eltávolítása is könnyebbé válik és kisebb megterhelést jelent a szemnek. Ezzel az eljárással a műtéti szövődményeket tovább tudjuk csökkenteni és növelni lehet a műtét biztonságosságát.

A beültetendő műlencsék fajtái

Az alap műlencsék csupán a szférikus dioptriát képesek javítani, a cylinderes dioptriát nem, ezt külön technikával és cylinderes, ún. tórikus műlencsével lehet javítani.

A műtét utáni szemüvegmentességet a multifokális műlencsékkel érhetjük el, melyek távolra, köztestávra és közelre is képesek éles látást biztosítani. Sajnos ezek a lencsék azonban nem mindenkinek ültethetőek be (például szemfenéki betegség kizáró ok). A szemüvegtől való függetlenedés azonban kompromisszumokkal jár: a multifokális műlencsék optikai kivitelezésükből adódóan kissé gyengébb kontrasztérzékenységet biztosítanak és a hagyományos fényforrások körül fényszóródást okoznak (halo, glare, starbust). Ezek a jelenségek, habár legtöbbször alig észrevehetőek, bizonyos személyeknél kifejezetten zavaróvá tudnak válni. A döntés meghozatala előtt javasolt az élethelyzetek végiggondolása (pl. egy kamionsofőrnek, lámpákkal megvilágított munkafelületen aprólékos munkát végzőnek általában nem javasoljuk a multifokális lencséket, de ha valaki sok könyvet olvas, ritkán vezet éjjel akkor bátran ajánlható), ugyanis a lencse nem cserélhető úgy, mint egy szemüveg esetében.

Az alap (távolra jó látást biztosító) és a multifokális (szemüvegmentességet biztosító) műlencsék között helyezkedik el a legkevesebb kompromisszumot nyújtó ún. tág fókusztávolságú műlencse. Ezek a lencsék kb. 70cm-től messzebb biztosítanak jó látást szemüveg nélkül. A közeli olvasás nagyobb karakterekkel (pl. újság szalagcím) menni fog, de az apró betűkre kelleni fog olvasó szemüveg. A monitor, tévé szövegét, a szobában lévő tárgyakat viszont szemüveg nélkül jól fogja látni, az autóvezetéshez, a műszerfalon lévő elemekhez szintén nem fog kelleni szemüveg.

Bármilyen típusú lencsét is választunk, tudni kell arról is, hogy bizonyos korlátai vannak a lencsetervezésnek, a lencsék gyártásának és a műtétnek, melyek összeadódva a műtét után akár jelentős dioptria eltérést is eredményezhetnek. Az esetek 99.5%-ban azonban ez az eltérés kisebb mint 0,5 dioptria, mely elhanyagolhatónak mondható és legtöbbször nem igényel szemüveghordást.

Szürkehályog műtét utáni teendők

A szürkehályog műtét után egy vagy több szemcseppet kell használnia általában 2 hétig, de esetenként akár 4-6 hétig (például cukorbetegség társulásakor). Az első héten általában naponta többször, utána ritkábban kell csepegtetnie kezelőorvosa tájékoztatása szerint.

A szürkehályog műtét után néhány napig:
ne dörzsölje, ne nyomkodja, ne törölgesse szemeit,
ne kerüljön víz vagy szennyeződés a szemrésbe,
ne erőlködjön, ne végezzen nagy erőfeszítéssel járó fizikai munkát vagy ilyen sportot.

Első héten látása lehet, hogy még nem lesz tökéletes, a szeme kissé pirosabb lehet, szúró érzés gyakran előfordul, ahogyan könnyezés és fényérzékenység sem ritka. Azonban ha a műtét utáni első naphoz képest romlik a látása, vörösebb a szeme és állandósul a fájdalom vagy egyéb panasz esetén haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát vagy a szemészeti ügyeletet.

Szürkehályog műtét utáni kontroll

Szürkehályog műtét után általában 1 nappal, 1 héttel és további 1 hónappal szükséges kontrollvizsgálatra jelentkezni. Általában a műtét utáni első héten már jó a látás és a szemészeti korlátozások is megszünnek, a teljes gyógyulás legtöbbször 6 hétig tart.

Szürkehályogműtét